9

Systeemtherapie

Wat is systeemtherapie?

In systeemtherapie staan de relaties tussen mensen centraal. De therapie richt zich op de wisselwerking tussen verschillende gezinsleden en/of andere belangrijke anderen. Er wordt gekeken welke negatieve patronen of dynamieken een probleem vormen. Door middel van gesprekken, interventies en oefeningen wordt er geprobeerd om deze patronen of dynamiek te verleggen.

 

Voor wie is systeemtherapie geschikt?

Systeemtherapie kan nuttig zijn bij mensen die te maken hebben met ruzie, communicatieproblemen of andere uitdagingen die de relatie in de weg zijn gaan staan. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van negatieve patronen die zich in contact met een ander of anderen blijven herhalen. Je kunt met je partner of met je gezin in therapie komen maar individueel is ook een mogelijkheid. In sommige situatie kan systeemtherapie ook helpend zijn bij problemen op de werkvloer.

Hoe ziet systeemtherapie bij Forte GGZ eruit? 

In een intakegesprek wordt er samen met jou gekeken wat systeemtherapie kan betekenen in jouw of jullie situatie. De therapie kan in verschillende samenstellingen plaatsvinden. Je kunt hierbij denken aan individuele gesprekken, gesprekken samen met jouw partner, met andere gezinsleden en/of andere belangrijke naasten. Het kan ook zijn dat de samenstelling per gesprek wisselt.

Hoelang duurt een behandeling?

Systeemtherapie kan variëren van enkele gesprekken tot een behandeling voor een langere periode. Dit hangt onder andere af van de hulpvragen die er liggen en de zwaarte van de problemen die er spelen.

Kenmerken van systeemtherapie
Enkele kenmerken van systeemtherapie zijn: 
  • Focus op relaties: De therapie benadrukt de onderlinge afhankelijkheid tussen de leden van het systeem en hoe hun interacties invloed hebben op ongewenst gedrag of emotionele problemen. 
  • Contextuele benadering: Problemen worden niet geïsoleerd bekeken, maar in de context van de relaties en dynamiek binnen het systeem. 
  • Communicatie: Systeemtherapie onderzoekt patronen van communicatie en gedrag tussen de systeemleden. Dit kan helpen om misverstanden en conflicten op te lossen. 
  • Probleemoplossend: De therapie is gericht op het verbeteren van de samenwerking en het oplossen van conflicten binnen het systeem. 
  • Inclusiviteit: iedereen van je systeem doet ertoe. We hebben aandacht voor ieders beleving en ervaring, hoe verschillend ze ook zijn en of ze nu daadwerkelijk aanwezig zijn of niet.