Mindfullness-based cognitieve therapie (MBCT)
Mindfulness-based cognitieve therapie (MBCT) is een combinatie van mindfulness en cognitieve gedragstherapie (CGT). Bij MBCT staat het trainen van aandacht centraal.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent dat je met aandacht aanwezig bent in het hier en nu, met een open houding, nieuwsgierigheid en vriendelijkheid. Door op deze manier bewust in het hier en nu te zijn, ontstaat er ruimte om je bewust te zijn van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Door dit zelfbewustzijn leer je jouw gewoontes en patronen beter kennen. Sommige gewoontes en patronen kunnen ervoor zorgen dat je je niet goed voelt en last krijgt van psychische klachten. Mindfulness helpt om deze patronen te doorbreken door je bewust te worden van je automatische reacties, zodat je met aandacht (andere) keuzes kan maken. Ook helpt het je om te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is in je leven en met meer mildheid naar jezelf en anderen te kijken.
Onderzoek heeft aangetoond dat MBCT effectief is bij (terugkerende) depressie en de kans op een terugval bij de depressie verkleint. Na herstel van een depressie is MBCT ook een goed alternatief is voor antidepressiva. Daarnaast kan MBCT stress, angst en depressie verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren. Inmiddels is er wetenschappelijk bewijs gevonden voor allerlei klachten en kan het dus breed worden ingezet.
Als we op basis van het behandelplan samen besluiten dat een MBCT-behandeling het beste past bij jouw situatie en hulpvraag, stellen we persoonlijke doelen op. Tijdens de behandeling leer je bewuster om te gaan met gedachten en gevoelens, zodat je minder snel in niet-helpende patronen vervalt. De behandeling wordt meestal aangeboden in een groep van 6 tot 8 personen en wordt gegeven door ervaren en hiervoor opgeleide therapeuten.
De MBCT-groepstherapie bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2.5 uur per sessie. Daarnaast ga je thuis aan de slag met mediteren en oefenen (ongeveer 30 minuten per dag). Na deelname aan de groep evalueer je samen met je regiebehandelaar wat deelname heeft opgeleverd en of er verder nog iets nodig is om weer verder te kunnen.