Acceptance and commitment therapy (ACT)
ACT-therapie staat voor ‘Acceptance and Commitment Therapy’. ACT wordt gezien als een vorm van gedragstherapie, zoals bijvoorbeeld CGT. Het is een bewezen effectieve therapie.
Wat is ACT?
Bij ACT leer je omgaan met moeilijke gevoelens en gedachten. Vaak probeer je die gevoelens en gedachten zo snel mogelijk kwijt te raken en weg te drukken. Dit werkt misschien even, maar zorgt er uiteindelijk voor dat de gedachten en de gevoelens op een ander moment weer sterker terugkomen.
ACT leert je om op een andere, vriendelijkere manier met deze gevoelens en gedachten om te gaan. Je gaat ze niet uit de weg, maar leert om ze te accepteren en omarmen. Het voordeel daarvan is, dat je flexibeler wordt in je denken en beter in contact komt met wat je écht waardevol vindt in je leven. Het kan ook helpen om meer los te komen van bepaalde angsten, die je misschien afremmen of tegenhouden in je dagelijkse leven.
ACT kan bij veel verschillende klachten worden ingezet. ACT is vooral geschikt voor mensen die worstelen met negatieve gedachten of emoties, en hier (beter) mee willen leren omgaan. Daarnaast kan ACT in onderstaande situaties ook heel effectief zijn:
- Als je wil leren leven met minder remmingen en je over bepaalde hindernissen in je hoofd heen wil stappen.
- Bij psychische klachten zoals spanning, angsten, depressieve klachten en burn-outklachten.
- Als je wil leren bepaalde dingen los te laten, en je richten op wat echt belangrijk is.
- Ontdekken wat je met je leven wil en wat je echt belangrijk vindt.
Aan de start van de behandeling kijk je samen met je behandelaar wat er nodig is en stel je samen een behandelplan op. Na de behandeling kijk je samen terug op dit behandelplan; zijn de doelen gehaald, en is er nog meer (of een andere behandeling) nodig? We vinden het belangrijk dat we de behandeling zo goed mogelijk afstemmen op wat het beste aansluit om je verder te helpen. Een ACT-behandeling wordt bij Forte GGZ individueel aangeboden.
De duur hangt deels af van je hulpvraag. Meestal plannen we eerst 8 afspraken van 45 minuten tot een uur. Normaal gesproken heb je iedere week 1 afspraak. Als het einde van deze reeks afspreken nadert, kijk je samen met je behandelaar of er meer afspraken gepland moeten worden, of dat je richting een afronding van de behandeling kan werken.