Inzichtgevende Psychotherapie
Het doel van inzichtgevende psychotherapie is inzicht te verschaffen in het ontstaan van psychische problemen. De oorsprong kan zowel in het heden als in het verleden liggen. Een belangrijk uitgangspunt bij deze vorm van psychotherapie is dat drijfveren van gedrag vaak niet bewust zijn. Je kunt je soms angstig, onzeker, gedeprimeerd, voelen, zonder te begrijpen waar het vandaan komt. Het ervaren van zulke gevoelens kan het leven onbevredigend maken en leiden tot ernstige verstoring van studie, werk, intieme relaties. Een tweede belangrijk uitgangspunt is dat het beeld dat je van jezelf en anderen hebt, sterk wordt bepaald door de ervaringen met ouders en andere belangrijke personen in je vroege jeugd. Maar ook latere ervaringen kunnen hun sporen achterlaten. Soms worden ervaringen van vroeger herbeleefd en onbewust herhaald in de omgang met anderen. Vaak wordt ongewild op een bepaalde manier op dezelfde situaties gereageerd.
In de inzichtgevende/psychodynamische psychotherapie-benadering is het doel, onbewuste, weggestopte, verdrongen, verborgen, meestal beangstigende gevoelens en belevingen geleidelijk bewust te maken, te beleven, onder ogen te zien, waardoor psychische problemen beter worden begrepen en verder verwerkt. Door inzicht kan men verder aan zichzelf werken, waardoor de problemen en symptomen verminderen en/of verdwijnen.
Deze vorm van psychotherapie biedt de mogelijkheid, in een veilige omgeving, belangrijke gevoelens te ervaren, te onderzoeken en te verwerken.
Steunend-structurerende Psychotherapie
Bij de Steunend- structurerende psychotherapie ligt de nadruk op de actualiteit, het hier-en-nu. Er wordt vooral structuur geboden en gezocht naar effectieve en bevredigende manieren om met de problemen die zich voordoen, om te gaan.